[Skip to Content]
[Skip to Content Landing]
Other Articles
August 17, 1946

The Peckham Experiment: A Study in the Living Structure of Society

JAMA. 1946;131(16):1392-1393. doi:10.1001/jama.1946.02870330138033

This article is only available in the PDF format. Download the PDF to view the article, as well as its associated figures and tables.

Abstract

The Peckham experiment is described as a study of the living structure of society. It represents a study carried out under the Sir Halley Stewart Trust. The so-called Peckham experiment is the story of a community center in the Peckham district of London, which is south of the Thames not far from London Bridge. The community center endeavors to study so-called normal families and individuals as they go about their daily work and their daily recreation. The whole work is centered around a large community building of the modernistic type consisting of concrete platforms widely cantilevered and with walls made mostly of glass. There are a large bathing pool, a cafeteria and many large spaces available for public use by considerable numbers of people for games, assemblages, dancing and the like. Membership in the center is by families only. The entire family pays a nominal fee, and it is part

First Page Preview View Large
First page PDF preview
First page PDF preview
×